Adventsstjärnor nu och då

Adventsstjärnor nu och då

Att använda adventsstjärnor i hus och hem, det är en gammal tradition. Dock har stjärnornas färg och form ändrats ganska så mycket under åren. Själva seden med adventsstjärnor har rötter i 1800-talets Tyskland. Under senare år så har det varit hett med återbruk och bara för ett par år sedan så var det vanligt att göra egna adventsstjärnor av gamla tapetrullar eller papper. Dock är det även vanligt att köpa adventsstjärnor, då de säljs lite varstans under vinterhalvåret.

Hur har adventsstjärnan förändrats genom åren?

Adventsstjärnan kom till i Herrnhut i Tyskland. Det var så att internatet i Niesky firade 50 år 1821. Då satte man upp en pappstjärna. Lite senare kom man att hänga upp sådana på olika internat, just i samband med första advent. Under 1880 kom man att tillverka julstjärnor i papp och sälja dem.

I början av 1900-talet, närmare bestämt 1942 så flyttade tyskfödda Julia Aurelius med rötterna i tyska Herrnhut med sim make, till Lund. Hon hade med sig en julstjärna som var klotformig, med taggar åt alla håll, tillverkad just i Herrnhut. Den var dock så stor att den inte kunde hänga in fönstret, utan hängdes i taket mitt i rummet. Flera sådana här julstjärnor kom att spridas till vänner.

Under 1941 kom Hennes & Mauritz grundare Erling Persson att starta en massproduktion av adventsstjärnor. Dessa julstjärnor kom att vara mycket populära fram till 70-talet. Under 1970-talet kom det nya varianter, bland annat i trä, spån och halm. Adventsstjärnor av mässing blir populära under 1980-talet. Under 1990-talet dyker diodlampan upp och formen på adventsstjärnornas inspirerades av elljusstaken Elflugan som var inne under denna period.

När millennieskiftet kommer, så dyker adventsstjärnor med orientaliskt mönster upp. Sedan, i början av 2000-talet så är det mycket retro och ännu lite senare, under 2010, så är det mycket vitt, i de flesta inredningssammanhang, och även då adventsstjärnor.