Att tänka på om du ska låna pengar till företaget

Att tänka på om du ska låna pengar till företaget

Oavsett om du behöver pengar för att finansiera ditt nystartade företag eller för att expandera ditt redan etablerade företag kan ett så kallat företagslån vara ett praktiskt alternativ.

Företagslån kommer i många olika former, och deras storlek och längd varierar beroende på företaget och långivaren i fråga. I slutändan kan de alla ses som en slags extern investering som kan hjälpa företaget att växa på ett eller annat sätt.

Låna med eller utan säkerhet?

Det finns i princip två huvudsakliga sätt att låna pengar som företag, nämligen med eller utan säkerhet.

Vanligtvis vill långivarna ha någon form av säkerhet för ett företagslån, till exempel i form av en fastighet eller borgensman.

Å andra sidan är företagslån utan säkerhet också mycket vanliga. Vissa långivare erbjuder till och med lån utan säkerhet med utbetalning samma dag. Detta är ett bra alternativ för företag som behöver snabb finansiering.

Det finns för- och nackdelar med båda lånealternativen. Om du tar ut ett lån med säkerhet kan du kvalificera dig för lägre ränta, men du riskerar också att förlora en personlig tillgång, och vice versa för lån utan säkerhet.

Vad ett företagslån bör och inte bör användas till

Att skuldsätta sig kan verka skrämmande för entreprenörer, särskilt småföretagare. Ett lån kan dock hjälpa dig att finansiera förändringar i ditt företag som kan ge hög avkastning på din investering.

Ett företagslån kan till exempel vara till hjälp när du vill investera i en expansionsmöjlighet för ditt företag och skapa affärer. Eller när du behöver pengar för att täcka kostnaden för ny utrustning på arbetsplatsen.

Du bör dock tänka två gånger innan du tar ett företagslån om företaget redan är djupt skuldsatt. Eller om du överväger att investera saker i företaget som du egentligen inte behöver eller saker som ditt företag helt enkelt inte har råd med (med eller utan ett lån).

Vilka är de grundläggande kraven som måste uppfyllas?

Det finns några grundläggande krav som låntagaren måste uppfylla för att bli beviljad ett företagslån. Kraven skiljer sig åt från långivare till långivare, men de flesta ställer följande grundkrav:

  • Företaget måste ha en giltig företagsform.
  • Företaget måste vara registrerat i Sverige och ha ett svenskt bankkonto.
  • Företaget måste vara aktivt.

Det kan vara betydligt svårare för nystartade företag att få ett lån eftersom det vanligtvis krävs en mer gedigen affärsplan och finansiella prognoser. Detta då långivarna inte har någon tidigare ekonomisk historia att basera sitt beslut på. Men oavsett vad gör långivaren en kreditprövning för att undersöka företagets återbetalningsförmåga.

Var förberedd och ihärdig

Som företagare kan du få avslag på lån från flera olika långivare. Men du kan också få många erbjudanden, utan att några av dem är särskilt bra. Här är det mycket viktigt att vara väl förberedd samt ihärdig.

Vänta tills det perfekta tillfället dyker upp i stället för att skriva under ett avtal som inte är det bästa för ditt företag. Ett lån är trots allt ett stort ansvar och du måste förr eller senare betala tillbaka lånet plus ränta och avgifter. Så se till att du får ett erbjudande som inte kostar dig för mycket.