Efter en lång arbetsdag – utedusch i trädgården

Efter en lång arbetsdag – utedusch i trädgården

Tänk dig att du efter en lång och svettig arbetsdag kan stanna till i trädgården och ta en svalkande dusch. Det är väl ändå lyx? Vi berättar hur du kan realisera din utedusch utan dyrbara alternativ.

Vad är en utedusch?

Först måste vi kanske definiera vad en utedusch egentligen är? Det enkla svaret är att det är en dusch som du installerar utomhus. Det handlar om att kunna duscha ute i den fria naturen och känna vinden svepa förbi samtidigt som du schamponerar ditt hår. Det finns en mängd olika typer av utedusch, dessa kan vara utan golv så att man duschar direkt ner på marken eller så kan de vara utan golv. Uteduscharna kan ha varmvatten eller enbart kallvatten.

Tre effektiva alternativ för dig

En utedusch kan variera med allt från olika typer med behållare, funktioner, storlekar och uppvärmningstekniker. Men hur fungerar egentligen en utomhusdusch? Det beror förstås på vilken utedusch du väljer. Här kommer tre vanliga alternativ.

En vanlig lösning är en utomhusdusch med en gasolvattenberedare som på ett mycket effektivt men gynnsamt vis kan värma upp vattnet. Det har den stora fördelen att det går snabbt att få till varmt vatten och man slipper stå utomhus och vänta på att vattnet ska få upp hettan, det är också bättre för miljön än när man behöver spola länge innan vattnet blir varmt. 

Ett annat alternativ är en soluppvärmd lösning. En soluppvärmd utedusch syftar på en trädgårdsdusch där vattnet värms upp av solens energi. Du bör därför alltid installera den här sortens dusch på en plats som har rikligt med solljus. Du ansluter din trädgårdsslang till den soluppvärmda duschen, och sedan fylls duschen upp med omkring 20 liter vatten beroende på vilken duschmodell du väljer.

Ett tredje alternativ är en utedusch där vattnet kan komma från en trädgårdsslang, alternativt kan källan vara samma som din bostad har.

Du väljer!