Funderar du på att ta vitaminer för håret?

Funderar du på att ta vitaminer för håret?

Att ge ditt hår den rätta omsorgen innefattar inte bara externa behandlingar som djuprengörande schampo och återfuktande hårinpackningar. Inre vård är lika viktig och den hämtar du från din kost. Rätt näring är grundläggande för både friskt hår och hud. Om du verkligen vill göra en positiv förändring för ditt hår, är det avgörande att du ser till att din kost innehåller de essentiella vitaminerna som stärker ditt hår. Du kan även ta tillskott av vitaminer, läs mer i denna blogg om vilka vitaminer du bör satsa på.
Har du näringsbrist?
Det är helt normalt att tappa mellan 50 och 150 hårstrån per dag. Men om du märker att du tappar mer än så, kan det vara en indikation på håravfall. Näringsbrist kan vara en faktor som leder till ökat håravfall och du kan märka att du hittar mer hår än vanligt på din hårborste eller i duschen. Då kan det dels vara bra att se över kosten, dels fundera på att ta extra vitaminer och mineraler i form av tillskott.
Få håret att må bra
En balanserad kost är nyckeln för att upprätthålla en övergripande god hälsa, inklusive hårets välmående. Enligt rekommendationer från Livsmedelsverket bör en hälsosam kost huvudsakligen bestå av frukt, grönsaker, fullkorn, en måttlig mängd protein, baljväxter, mejeriprodukter och oljor. Samtidigt bör intaget av chips, godis och andra sockerrika livsmedel vara begränsat.
Trots dessa rekommendationer kan det vara utmanande att upprätthålla en varierad kost med alla nödvändiga näringsämnen som hårsäckarna kräver för att producera hälsosamt hår. Det är därför vanligt att håravfall är kopplat till näringsbrist eller en otillräcklig kost.
Hitta bra komplement till kosten
Lyckligtvis finns hårvitaminer som kan fungera som ett komplement till din dagliga kost. Dessa tillskott innehåller de vitaminer och mineraler som hårsäckarna behöver för att främja hälsosam hårväxt. De fyller i eventuella brister i din kost och ser till att din hårväxt inte störs av näringsbrist.