Gör det själv – husrenovering

Gör det själv – husrenovering

Att renovera är både utmanande och lärorikt. Innan du sätter igång är planeringen viktigt – se till att renovera smart. Här kommer några saker att tänka på när du ska renovera huset samt fördelarna med en renovering.

En renovering ökar värdet på huset

Självfallet ska du renovera för att få ett bättre boende – en ökad livskvalitet är alltid den främsta anledningen till att renovera. Men en viktig aspekt att komma ihåg är att du ökar värdet på huset.

När du säljer ett nyrenoverat hus kommer du automatiskt locka till dig fler spekulanter. Många köpare vill ha ett färdigt, fräscht och nytt hus och kan tänka sig betala mer för det. Investeringen och kostnaden för att renovera kan alltså betala sig tillbaka om du säljer det renoverat.

Använd ROT-avdrag

ROT-avdraget har fullständigt förändrat och förbättrat incitamenten för att göra en renovering i Sverige. Du får dra av stora kostnader för renoveringen vilket gör det mycket mer fördelaktigt. Denna kostnad kan dras av både om du anlitar hjälp eller renoverar själv.

Arbeta smart med rätt verktyg och utrustning

Att säga exakt vilka verktyg eller vilken utrustning som behövs när du renoverar huset är svårt. Det beror helt på hur stor renovering du ska göra, vad du ska göra, var huset befinner sig etc.

Dock finns några saker som är mycket viktiga att tänka på. Det första är att fundera på när du gör renoveringen. Under höst och vinter är det ofta mer besvärligt då temperaturen är lägre med risk för snö, regn och vind.

Om du trots det väljer att renovera under denna årstid (men även under sommaren kan det ju regna och vara blåsigt) är ett arbetstält bra att ha. I arbetsfältet kan du förvara både material och verktyg så att de inte går sönder i dåligt väder. Du sparar mycket tid då du slipper bära in alla utrustning under natten utan istället kan lämna det utomhus väl skyddat från vädrets makter.