Hitta den perfekta dunjackan för herrar

Hitta den perfekta dunjackan för herrar

När det blir vinter, så är det en typ av jacka många föredrar att dra på sig och det är dunjackan. Det finns värmande dunjackor för herrarna, så väl som det finns dunjackor dam! Det som de allra flesta varumärken kämpar med då de tillverkar sina dunjackor, det är att få till en bra fluffighet på dem. Det hela handlar om det som kallas för ”fill power”. För det är just denna som avgör hur en jacka känns, uppfattas och ser ut.
Att välja rätt typ av dunfyllning och den optimala mängden för att få jackan att uppnå den perfekta fluffigheten kan vara en utmaning. Jackan bör vara tillräckligt fylld för att få en stilfull volym, men samtidigt får det inte vara för mycket fyllning som gör jackan känslig och stel. Dessutom måste man ta hänsyn till de temperaturer som jackan förväntas stå emot.
Olika typer av dun
När du köper en dunjacka är det vanligaste att fyllningen består av dun från änder. Dun från gäss anses ibland vara av högre kvalitet och används i finare plagg. Det är ovanligt att man kombinerar både and- och gåsdun i samma jacka. När du granskar etiketten kan du till exempel hitta siffrorna 90/10, vilket indikerar att 90 procent av fyllningen är dun medan 10 procent utgörs av fjäder.
Olika typer av fill power
Dunets struktur består av mycket tunna och fina fjädrar som bildar kluster. Det är dessa kluster som skapar den karakteristiska fluffigheten i produkten och som i sin tur ger jackan dess isolerande förmåga. Storleken på dessa kluster är direkt kopplad till dunets ”fill power.” Tänk dig att du har en påse fylld med dun som du komprimerar. När du sedan släpper trycket, är förmågan hos dunet att omedelbart fyllas med luft och återigen bli fluffigt det som kallas ”fill power.” Detta är en viktig faktor som påverkar jackans värmeisoleringsegenskaper.
Så ju högre fill power det är, desto högre förmåga att bli fluffig igen har jackan. Så det innebär att en jacka som är stor och fluffig jacka, den måste ha en högre fill power än en väldigt tunn dunjacka.