Hur du väljer en bandputs

Hur du väljer en bandputs

En bandputs, eller bandslip är något som kan vara bra att ha, det oavsett om du är en proffsig hantverkare eller bara gillar att renovera hemma. När du ska välja bandputs, eller bandslip så finns det en del saker att tänka på. Slipning, grovfinishpolering och slipning kan vara otroligt mödosamma uppgifter och tyvärr måste du oftast göra det i många träbearbetningsprojekt. Den goda nyheten är att det finns ett elverktyg som gör nästan allt arbete åt dig! Den är också otroligt lätt att använda. Om du arbetar med trä, stål, laminat eller om du slipar mycket, är en bandslipmaskin det verktyg du måste ha.

Vad är en bandputs för något?

En bandslipmaskin eller bandputs är ett handhållet elverktyg som är utformat för att snabbt jämna ut, forma eller ta bort betydande mängder material. De kan användas på både små och stora projekt som att ta bort färg, slipa ett däck, slipa lövträmöbler och andra träbearbetningsprojekt.

En bandslipmaskin är perfekt för projekt som kräver att du slipar stora ytor, detta beror på att den har en kraftfull motor som snabbt tar bort material, särskilt om du använder ett grovt sandpapper. Finkornigt sandpapper är bra för projekt som behöver snabb utjämning och efterbehandling av ett stort område.

Bandslipmaskiner används oftast på trä, men de kan även användas på metall eller för att ta bort färg eller rost. Var bara säker på att du använder ett slipband som är designat för metall och att du först tömmer och tar bort dammuppsamlaren innan du startar så att du inte startar en brand.

En av de saker som bandslipar gör bäst är att ta bort överflödigt material, det kan vara på en dörr eller bänkskiva. Bandslipmaskiner är ett mycket kraftfullt verktyg och om det inte används försiktigt kan det ta bort mer material än avsett. Var noga med att ta hänsyn till detta när du väljer sandpapper.

Hur väljer du den bästa bandslipen?

Den bästa bandslipmaskinen har ett brett band vanligtvis 3-tum brett. Du kommer att se bandslipmaskiner som säljs med smalare och bredare band, men dessa är för specialiserade uppgifter.

Inom klassen 3 i bandslipar finns mindre verktyg som tar 3 x 18 tum band, medelstora maskiner som tar 3 x 21 i band och ett par stora bandslipmaskiner som tar 3 x 24 tum band. De mindre verktygen är mer bärbara och enklare att använda eftersom du kan använda dem med en hand för att rita och forma. Dessa är bäst för tillfällig användning och mindre arbete.

Säkerhetstips för bandslipmaskin

Bandslipmaskiner är överlag säkra att använda, men du bör fortfarande se till att du vidtar försiktighetsåtgärder.

  • Bär hörselskydd – bandslipmaskiner är högljudda!

  • Bär mask. Dammet är inte bara obehagligt att andas in utan det är också dåligt för dig. Bär en mask när du slipar, såvida du inte riggar upp en dammsugare för dammuppsamling.

  • Koppla ur verktyget innan du tömmer dammpåsen eller byter bälte.

  • Om du använder bandslipmaskinen för att slipa metall får du gnistor. Gnistor kan starta eld om de blandas med sågspånet inuti dammpåsen och bandslipmaskinen. Antingen dammsug eller blås dammet ur bandslipmaskinen innan du använder den på metall.

  • Se till att avtryckaren på slipmaskinen är avstängd innan du ansluter den.