Så väljer du rätt bil till dina behov

Så väljer du rätt bil till dina behov

Om du är ny på att köpa bil eller inte har köpt en bil på många år kan det vara svårt att veta var man ska börja. Hur hittar du bilen som passar dina behov under de kommande åren? Det kräver bara lite forskning och planering. När du vet vilken typ av bil du vill ha kan du bestämma om du vill köpa en ny bil, hyra en ny bil eller köpa en begagnad bil.

Steg 1: Utvärdera dina behov

”Rätt bil” beror på vem du är och vad du förväntar dig av en bil. Vissa av oss gillar att utstråla något om oss själva med våra bilar (”Jag är rik och häftig” eller ”Jag är jordälskande och retro”). Några gillar att satsa på spirituella körningar på helgerna (”Ge mig mer hästkraft och en högljudd motor”). I dessa fall tenderar praktiken att vara en lägre prioritet än vad bilen får dig att känna.

Steg 2: Bestäm din budget

Om du inte betalar kontanter för din bil behöver du tänka hur du ska finansiera ditt köp eller leasingavtal. Hur mycket har du verkligen råd att köpa en bil för med en bilbetalning varje månad? Den allmänna regeln är att din månatliga bilbetalning inte ska överstiga mer än 15 procent av din månadslön. En begagnad bil blir billigare, men samma regel bör gälla här. Om du vill leasa kan du sikta på en månadsbetalning som är mindre än 10 procent av din lön. Du vill också faktorerna ytterligare 7 procent av din månadsinkomst för att täcka bränsle och försäkringskostnader. Att veta din budget i förväg hjälper dig när du förhandlar om din nästa bil. Tänk också på att införskaffa sänkningssatser som passar din bil utifall att du skulle behöva en sådan.

Steg 3: Boka in en provkörning

Nu när du har hittat en bil som verkar som att den skulle passa dig kan du ringa eller maila återförsäljaren för att planera in en dag och tid då du kan provköra. Förhandlare på internet fungerar också bra. Säljare kan tillgodose köpare med bra information, tenderar att vara mer ärliga med prissättning, och de är bekanta med specialerbjudanden.

Det är bäst att du provkör tre olika fordon så att du inte begränsar dina alternativ. Försök att boka in provkörningarna en efter varandra; det kommer att göra det enklare att jämföra bilarna och ge dig en bra utgångspunkt.