Skuldfällor eller fördelar med lån och konsumtion

Skuldfällor eller fördelar med lån och konsumtion

När livet händer. Spelmissbruk, separation, sjukdom och arbetslöshet. Många tar privatlån och mikrolån för att klara löpande utgifter. Marginalerna är för små för att klara oförutsedda händelser. De som redan lever på gränsen klarar inte ett avbräck. Att skuldsätta sig blir då en nödvändig utväg.

Vad är en skuldfälla?

Det betyder att man har skulder som man inte kan betala så skulden växer allt mer. Tillslut hamnar skulderna hos inkassobolag eller kronofogden. Det börjar med ett mikrolån och slutar i ett till, och ett till…Andra räkningar hamnar efter, avgifterna för obetalda räkningar hopar sig och du tar lån på lån för att rädda det som är mest kritiskt. Du klarar dig med nöd och näppe men är fast i skuldfällan.

De vanligaste skuldfällorna:

 • Obetalda mikrolån – Har ofta höga räntor eller avgifter. Alla kan hamna i akut knipa. Det kan handla om tandvård, vattenläcka, trasig bil eller annat oförutsätt. Pengarna räcker bara nästan till. Det är ingen fara att ta ett sådant lån ifall du vet att du kan betala tillbaka nästa månad. Men många hamnar i en fas att nästa månad så lockade något annat istället.

 • Trafikförsäkringsavgifter och p-böter. Som ofta betalas av snabba och smidiga mikrolån.

 • Obetalda mobiltelefonräkningar och elräkningar. Chockhöjning av el har resulterat i fler människor i skuld.

 • Studielånskulder. Lätta och billiga att ta men svåra att betala tillbaka när det väl gäller.

 • Obetalda skatteskulder.

 • Underhållstöd.

Vad är ett mikrolån?

Kallas även mikrokredit. Smidigt för dem som hamnat i tillfällig knipa eller stött på tillfälliga utgifter. Små summor som lånas ut under kort tid och betalas ut snabbt. Bra att ta till snabbt men som bör betalas tillbaka innan förfallodag för att inte sätta dig i en ännu större knipa. Ett mikrolån härstammar från en bank i Indien som förr riktade sig till småföretagare som behövde snabba pengar till uppstart av firman eller till en nödvändig maskin för att kunna starta upp sin verksamhet. Det innebar mycket låga räntor från början men har med tiden vuxit sig till en högkostnadskredit.

Fördelar med en mikrokredit

Kan rädda en jobbig situation ifall du är kapabel att betala tillbaka i tid.

Att tänka på innan du lånar pengar:

 • Kommer du att ha råd? Ta reda på vad lånet kommer kosta varje månad inklusive alla avgifter som tillkommer.

 • Kämpa för en låg ränta och det bästa villkoret. Jämför och ta dig tid att välja med omsorg.

 • Förbättra din kreditvärdighet genom att förbättra de punkter som bankerna gillar. De gillar eget boende, fast inkomst, få befintliga lån och skulder, låg belåning. Säg därför upp krediter du inte använder, ordna en kreditvärdig medsökande, amortera dina skulder och håll nere antalet kreditupplysningar genom att inte söka några nya lån.

 • Omförhandla räntor eller satsa på att få slå ihop dina lån och skulder till ett för att minska månadskostnaden.

 • Vilka marginaler har du? Är det redan tight så ta en funderare men finns det till och med utrymme för sparande är det säkrare att ta ett mikrolån eller privatlån ifall behovet finns.