Smslån med skuldsaldo hos Kronofogden

Marknaden för snabba lån har vuxit mycket snabbt i Sverige under 2000-talet. De typer av lån som brukar räknas till gruppen snabba lån är oftast så kallade sms-lån, privatlån, snabblån med flera.

Det är inte ovanligt att privatpersoner tar olika typer av så kallade smslån i situationer under viss press. Man kanske vill göra en snabb affär eller så inser man att man kommer att få slut på pengar innan månadslönen kommer att betalas. Detta kan leda till att man hamnar i en situation då man kommer att ha ett smslån med skuldsaldo hos Kronofogden.

Att sitta med skulder till Kronofogden på grund av ett smslån är förstås en mycket prekär situation men den behöver inte hindra att man faktiskt kan ta nya lån.

Vad är ett skuldsaldo hos Kronofogden

Ett skuldsaldo hos Kronofogden betyder att man har en obetald skuld. Att kalla det för ett smslån med skuldsaldo är egentligen att komplicera saker. Skuldsaldo betyder kort och gott att man har en obetald skuld och att denna skuld måste betalas vid något tillfälle, och så länge man har kvar skulden så kommer man att få betala en viss ränta och man riskerar också att få en betalningsanmärkning hos ett eller flera av de bolag som har som affärsidé att lista privatpersoners skulder och upprätta register över de privatpersoner som på grund av dessa obetalda skulder anses ha dålig kreditvärdighet.

Hur görs kreditbedömningar för personer med skuldsaldo hos Kronofogden

Självklart måste man ha i åtanke att det är skillnad på olika personer med skulder. Man kan till exempel ha ett smslån med skuldsaldo som är väldigt litet. Om man har en mycket liten skuld hos Kronofogden kan detta bero på rent slarv hos låntagaren eller så är det på grund av att man vid ett visst tillfälle hade en utsatt ekonomisk situation som dock var av övergående karaktär.

Många kreditupplysningsföretag gör dock ingen större skillnad på storleken på skulden man har hos Kronofogden. Hos dessa kreditupplysningsföretag får en person med ett skuldsaldo hos Kronofogden en betalningsanmärkning oavsett hur personens situation ser ut i övrigt. Detta sätt att bedöma skulder har säkert sin bakgrund i att en person som missat en betalning kommer att missa flera bedömningar. Kreditvärdigheten sätts helt enkelt utifrån en persons karaktär snarare än utifrån en mätbar situation. Många privatpersoner som får en betalningsanmärkning på grund av en situation som denna upplever det som mycket orättvist att under de tre år som betalningsanmärkningen finns kvar inte ens kunna teckna ett abonnemang för en mobiltelefon.

Låna trots att man har en betalningsanmärkning

Det är dock inte kreditupplysningsföretagen som bestämmer om en privatperson ska få låna eller inte. Detta beslut faller på långivarna. Det är de företagen som ger ut lån till privatpersoner och de har sina egna regler för om lån ska godkännas eller inte.

Det är denna flexibilitet och affärsmässighet hos vissa långivare gör att personer med en eller flera betalningsanmärkningar kan få nya lån även om de har ett skuldsaldo hos Kronofogden.