Tips om LED spotlight

Tips om LED spotlight

Har du tänkt på hur viktig belysningen är för ett rum? Med en kombination av rätt möbler, textilier, växter och belysning kan du skapa rätt stämning i ditt hem, precis så som du vill ha det. Spotlights är en typ av belysning som kan hjälpa till att ge ditt hem den atmosfär du är ute efter. Om du dessutom använder LED spotlight så är det också bra för både miljön och ditt ljus. Här är några tips för dig som vill belysa ditt hem med spotlights.  

LED spotlight har många fördelar

Sedan september 2018 finns det ett EU-förbud mot halogen, vilket innebär att produktionen av halogenlampor har stoppats. Orsaken till denna utfasning är den ökande efterfrågan på energieffektivitet. Egentligen är inte detta så konstigt. LED spotlight förbrukar 90% mindre energi än halogenlampor. Lysdioder avger ingen värme. Det spelar ingen roll hur länge eller hur starkt de lyser. LED-belysning är helt flimmerfri, vilket naturligtvis också gäller LED spotlights. LED-alternativet har en livslängd som är upp till 10 gånger längre än andra lampor. Detta minskar underhålls- och utbyteskostnaderna enormt. Lysdioder är helt ofarliga eftersom att de inte innehåller några giftiga ämnen.

Kan du använda LED spotlight utomhus

En vanlig fråga är om du kan använda LED spotlight i utomhusmiljö? Självklart är det omedelbara svaret och det kan dessutom vara en effektfull belysning på exempelvis träd i trädgården eller som fasadbelysning. Du kan välja att belysa träd rakt underifrån med en nedgrävd markspotlight eller med markspett. Dessa kan du enkelt placera efter eget önskemål och justera ljusets riktning genom att vinkla lamphuvudet efter behov. Fasadbelysning med spottar är väldigt effektfullt. Du kan välja montera spotlights på fasadsväggen och/eller sätta markspotlights i rabatter. Det finns också möjlighet att använda led-lister utomhus. Tänk på att det kan vara en god idé att komplettera dina spotlights med dimmer och rörelsesensor för önskad effekt.