Vad innebär det att låna pengar snabbt?

Vad innebär det att låna pengar snabbt?

Du kanske har sett att det ibland står ”här kan du låna pengar snabbt” eller ”snabba lån”, eller liknande och funderar på vad detta egentligen innebär? Många gånger handlar det om ett lån, som dels går snabbt att ansöka om, dels att de betalar ut snabbt. Ibland kan det ju vara så att behovet av pengar, det är akut. Det kan vara att du bitit sönder en tand och måste ta dig till tandläkaren samma dag. Har du då inte sparade pengar på ett konto för det, så kan ett snabbt lån vara en lösning. Att låna pengar snabbt är något du kan göra hos flera olika aktörer. Var bara medveten om att de flesta snabblån, de är även så kallade högkostnadskrediter.

De lån som marknadsförs som snabblån eller att du kan låna pengar snabbt, de är alla ett slags blancolån. Det innebär helt enkelt att det är ett lån utan säkerhet. Alltså att du inte måste lämna något som en säkerhet för lånet. Ser man till ett bolån, så är det ett lån med säkerhet, där bostaden är själva säkerheten.

Blancolån kan benämnas lite olika. De kallas ibland för snabblån, sms lån, konsumtionslån, privatlån eller samlingslån. Det som kan skilja alla dessa åt, det är hur mycket pengar du kan låna, vad det är för ränta samt hur lång återbetalningstiden är.

När passar det att ta ett snabbt lån?

Den främsta anledningen till att låna pengar, det är ju för att man själv inte har sparat pengar till det man vill göra eller det man vill köpa. Olika sorters lån passar för olika saker. Ska du köpa ett hus, så är det inte ett snabblån du ska ha, utan ett bolån. Detta är oftast något du kan ansöka om hos din egen bank. Om du ska renovera hemma, köpa en bil, eller annat, så kan ett så kallat privatlån vara bra. Detta lån brukar ligga på upp till 600 000 kr och har ofta bättre ränta och löptid än sms lån har.

Ett snabbt lån, eller sms lån, det är något du bör använda dig av som en slags nödlösning. Det för att laga bilen, snabbt köpa ny tvättmaskin eller liknande.

Har du allt för många snabba lån sedan innan, så kan det vara värt att satsa på det som kallas för samlingslån. Det är då ett större lån, som gör att du kan betala av alla de mindre.

Använd ett snabbt lån som nödlösning

Ett snabbt lån bör du som sagt bara ta om det inte finns några andra möjligheter att få fram pengar till en akut grej. Att låna pengar snabbt, det må vara bra för att du kan ha dem direkt på kontot, men det är ofta även förknippat med en kort löptid, som ligger på 30–90 dagar samt att de ofta även kommer med en hög ränta. Det bästa du kan göra, det är att spara undan en buffert att ta av istället för att låna pengar snabbt.